Det åländska folkets historia V:2 Ålandsrörelsen och självstyrelsen 1917-1995

Det åländska folkets historia

Ålandsrörelsen och självstyrelsen 1917-1995

Volym V:2 i serien Det åländska folkets historia omspänner tiden från 1917 till 1995 och behandlar Ålandsrörelsen och självstyrelsens uppkomst och utveckling.
Författaruppdraget har anförtrotts fyra forskare, vilka utgående från ett omfattande källmaterial ger en levande bild av utvecklingen av det åländska samhället och det åländska samhället och det storpolitiska maktspelet.
Fil.mag Dan Nordman, lektor i historia och samhällskunskap vid Ålands lyceum, skriver om Ålandsrörelsen och hur självstyrelsen byggs upp och fördjupas samt om hur det moderna samhället växer fram. Fil.dr Kenneth Gustavsson, docent i nordisk historia vid Åbo akademi, skriver om Åland under andra världskriget. Doktoranden i mänskliga rättigheter vid Lunds universitet  Ida Scherman skriver om hur Ålandsfrågan avgörs. Fil.dr Tom Gullberg universitetslektor i historiens och samhällslärans didaktik vid Åbo Akademis pedagogiska fakultet i Vasa, skriver om Åland och folkrätten.
På 550 sidor skildras Ålandsrörelsens uppkomst och utveckling samt det storpolitiska och diplomatiska spel som ledde fram till Ålandsfrågans lösning. Vidare beskrivs hur självstyrelsen motvilligt accepterades och sedan utvecklades fram till Ålands EU-inträde 1995. Särskild vikt läggs vid hur andra världskriget påverkade Åland.
Det åländska folkets historia ges ut av Ålands kulturstiftelse på uppdrag av Ålands lagting. I serien har tidigare kommit ut:
Från stenåldern till Gustav Vasa (1:1) av matts Dreijer,
Ålands medeltida kyrkor (1:2) av Valdemar Nyman,
Under Gustav Vasa och hans söner samt stormaktstiden (II:1), av Carl Ramsdahl,
Stormaktstiden från slutet av 1500-talet fram till 1721 (II:2), av Jan Samuelsson,
Frihetstiden och den gustavianska tiden 1971-1808 (IV), av Christer Kuvaja, Martin Hårdstedt och Pertti Hakala och
1920-1990 (V:1), av Erik Tudeer.

45.00

Säker betalning Skickas om 1-3 arbetsdagar
  • Författare: Dan Nordman, Ida Scherman, Kenneth Gustavsson, Tom Gullberg
  • Förlag: Ålands Kulturstiftelse
  • Genre: Historia & arkeologi
  • Språk: Svenska
  • Publiceringsår: 2022
  • Typ: Inbunden
  • ISBN:Saknas

Frakt och leverans

Vi skickar dina böcker inom 1-3 arbetsdagar (3-7 dagar för reaböcker).
Vi gör alltid vårt bästa för att du så snabbt som möjligt ska få dina böcker, men ibland uppstår tyvärr förseningar. Om en bok inte kan levereras i tid skickar vi ett mail med information om leveransstatusen till dig.

Priser och betalning

Priserna på våra varor anges i euro inklusive 10 % moms. Vi förbehåller oss rätten att ändra priser utan föregående avisering. Du kan betala med kort (genom tjänsten Stripe), banköverföring eller PayPal. Dina uppgifter skyddas av SSL-kryptering och sparas inte någonstans. Beställaren står för alla eventuella avgifter som tillkommer i mottagarlandet.

Ångerrätt och retur

Du har 7 dagars returrätt på oanvända varor i nyskick från det att du har mottagit din leverans. Beställaren står för porto. Använd gärna samma kartong som boken kom i. Har du inte kvar kartongen går det bra i något annat emballage också. Det är viktigt att du bifogar följesedeln med ordernummer så vi vet att boken kommer från just dig.