Ortnamnen i Sottunga by

Ortnamnsskicket kan berätta en hel del om en orts historia och alldeles speciellt för en skärgårdsby där landhöjningen under årens lopp ändrat strandlinjens utseende och läge på ett betydande och bestående sätt. Nya landområden skapades och vikar och sund blev odlingsbar mark. De större öarna i den åländska skärgården befolkades då vattennivån stod bortåt 5 meter högre än idag och det är lätt att förstå, att de stora ändringarna i geografin som så småningom skedde, har påverkat namnskicket.

Då befolkningen dessutom ofta kan uppvisa obrutna släktkedjor, ibland bevisligen ett 10-tal generationer bakåt i tiden och i verkligheten säkert mycket längre, förstår man att ett ortnamn kan ha traderats ända sedan de första bofasta familjerna började namnge olika platser.

Efter att ha samlat på ortnamn i Sottunga by nu i mer än 50 år är det dags att ge ut listorna och kartorna i bokform så att sottungaborna kan friska upp minnet och igen i sitt dagliga tal och i diskussioner sinsemellan börja använda ännu flera av dem. Andra kan kanske inspireras att ge ut någonting liknande om namnen i sin egen hemsocken.

38.00

Säker betalning Skickas om 1-3 arbetsdagar
  • Författare: Björn Rönnlöf
  • Förlag: Egen utgivning
  • Genre: Samhälle, Språk & geografi
  • Språk: Svenska
  • Publiceringsår: 2024
  • Kommun: Sottunga
  • Typ: Spiralbunden
  • ISBN:9789526542676

Frakt och leverans

Vi skickar dina böcker inom 1-3 arbetsdagar (3-7 dagar för reaböcker).
Vi gör alltid vårt bästa för att du så snabbt som möjligt ska få dina böcker, men ibland uppstår tyvärr förseningar. Om en bok inte kan levereras i tid skickar vi ett mail med information om leveransstatusen till dig.

Priser och betalning

Priserna på våra varor anges i euro inklusive 10 % moms. Vi förbehåller oss rätten att ändra priser utan föregående avisering. Du kan betala med kort (genom tjänsten Stripe), banköverföring eller PayPal. Dina uppgifter skyddas av SSL-kryptering och sparas inte någonstans. Beställaren står för alla eventuella avgifter som tillkommer i mottagarlandet.

Ångerrätt och retur

Du har 7 dagars returrätt på oanvända varor i nyskick från det att du har mottagit din leverans. Beställaren står för porto. Använd gärna samma kartong som boken kom i. Har du inte kvar kartongen går det bra i något annat emballage också. Det är viktigt att du bifogar följesedeln med ordernummer så vi vet att boken kommer från just dig.