Lyser och lågar

Värme och ljus är förutsättningen för överlevnad under vintrarna i Finland. I boken eldar man i spisar och kakelugnar, tänder oljelampan på bordet och ger sig ut i mörkret med stallyktan i handen. På samma sätt är det lågan i idealistens bröst som åstadkommer stora ting under de stora folkrörelsernas tid vid slutet av 1800-talet.

I romanen utgör Finns folkhögskola ett centrum. Själva grundandet är en triumf i sig och skolan blir snabbt en plats för entusiastiska samtal och diskussioner. Under förryskningsperioden står konflikten för både elever och lärare mellan aktivism och laglydighet. Tiden från Vasa brand och Krimkriget fram till inbördeskriget och 1920-talet åskådliggörs genom ett antal huvudaktörer. Vi får följa tre par ur tre generationer i samma familj över analfabetism, självstudier, fruntimmersskolor och universitet till istadig skolvägran. Långa perioder måste Finlands öden stå tillbaka för det enskilda livet, alla personliga sorger, allt tvivel, det utmattande vardagsslitet – och inte minst den allt uppslukande syrekrävande kärleken.

29.90

Säker betalning Skickas om 1-3 arbetsdagar
  • Författare: Ulla-Lena Lundberg
  • Förlag: Förlaget
  • Genre: Romaner
  • Språk: Svenska
  • Publiceringsår: 2022
  • Typ: Inbunden
  • Antal sidor: 378
  • ISBN:9789523334700

Frakt och leverans

Vi skickar dina böcker inom 1-3 arbetsdagar (3-7 dagar för reaböcker).
Vi gör alltid vårt bästa för att du så snabbt som möjligt ska få dina böcker, men ibland uppstår tyvärr förseningar. Om en bok inte kan levereras i tid skickar vi ett mail med information om leveransstatusen till dig.

Priser och betalning

Priserna på våra varor anges i euro inklusive 10 % moms. Vi förbehåller oss rätten att ändra priser utan föregående avisering. Du kan betala med kort (genom tjänsten Stripe), banköverföring eller PayPal. Dina uppgifter skyddas av SSL-kryptering och sparas inte någonstans. Beställaren står för alla eventuella avgifter som tillkommer i mottagarlandet.

Ångerrätt och retur

Du har 7 dagars returrätt på oanvända varor i nyskick från det att du har mottagit din leverans. Beställaren står för porto. Använd gärna samma kartong som boken kom i. Har du inte kvar kartongen går det bra i något annat emballage också. Det är viktigt att du bifogar följesedeln med ordernummer så vi vet att boken kommer från just dig.