En skärgårdsskuta kommer lastad – Bondeseglationen till Stockholm

Den här boken berättar historien om skärgårdsbornas husbehovs- och fraktseglation till Stockholm från början av 1200-talet och fram till våra dagar. Många fina bilder kompletterar berättelsen.

Skärgårdsborna kom från Ostkusten och Norra Botten samt från Åland, Åboland och Nyland med varor som behövdes i huvudstaden. I huvudstaden köpte skärgårdsborna de varor som inte fanns hemmavid.

Boken beskriver de olika hamnar, kajer och marknadsplatser som erbjöds skärgårdsborna i Stockholm och där försäljningen skedde. Beskrivningen ger läsaren en överblick under århundradena över Stockholms utveckling längs vattnet.

Att frakta så olika varor ställde höga krav på skepparna och deras besättningar. Tekniker avseende lastningen och lossningen beskrivs. Målande beskrivningar gör också i boken om seglatserna till Stockholm.

Boken behandlar även det regelverk som påverkade bondeseglationen.

Ett avsnitt i boken ägnas åt skärgårdens bruksbåtar och skutor, som utvecklades i takt med de olika transportbehoven och avståndet till huvudstaden. Båtarna och skutorna beskrivs i detalj med både bilder och ritningar.

Boken vänder sig till kulturhistoriker, skärgårdsentusiaster, stockholmshistoriker samt boende i skärgården med intresse för sin hembygd.

47.00

Säker betalning Skickas om 1-3 arbetsdagar
  • Författare: Lars G Soldéus
  • Förlag: Egen utgivning
  • Genre: Historia & arkeologi, Sjöfart
  • Språk: Svenska
  • Publiceringsår: 2020
  • Typ: Inbunden
  • ISBN:9789163986840

Frakt och leverans

Vi skickar dina böcker inom 1-3 arbetsdagar (3-7 dagar för reaböcker).
Vi gör alltid vårt bästa för att du så snabbt som möjligt ska få dina böcker, men ibland uppstår tyvärr förseningar. Om en bok inte kan levereras i tid skickar vi ett mail med information om leveransstatusen till dig.

Priser och betalning

Priserna på våra varor anges i euro inklusive 10 % moms. Vi förbehåller oss rätten att ändra priser utan föregående avisering. Du kan betala med kort (genom tjänsten Stripe), banköverföring eller PayPal. Dina uppgifter skyddas av SSL-kryptering och sparas inte någonstans. Beställaren står för alla eventuella avgifter som tillkommer i mottagarlandet.

Ångerrätt och retur

Du har 7 dagars returrätt på oanvända varor i nyskick från det att du har mottagit din leverans. Beställaren står för porto. Använd gärna samma kartong som boken kom i. Har du inte kvar kartongen går det bra i något annat emballage också. Det är viktigt att du bifogar följesedeln med ordernummer så vi vet att boken kommer från just dig.