Sottungaskutor och besättningar

I slutet av 1800-talet satte en omfattande skutseglation igång på Sottunga. Galeaser förde ved till de stora städerna Åbo, Helsingfors och Stockholm och lastade ibland järnmalm tillbaka från Uppland till Dalsbruk. Sumpar seglade med levande fisk i fiskhåll men också med andra varor. Antalet Sottungaskutor ökade åt för år och var som störst år 1911 då det fanns åtminstone 16 stycken.

Alvima, Dione och Frid II är exempel på fartyg som byggdes nya åt Sottungaborna och det sistnämnda fartyget byggdes på Sottunga. Den här epoken, framför allt 1920-talet, är att betrakta som Sottungas storhetstid, en ö i Ålands skärgård med ca 400 innevånare. Det förefaller som om  Sottungaborna föredrog att segla i östersjöfart och gärna på egna eller delägda skutor istället för på ”djupfart” med de stora rederierna.

Här presenteras ”registrerade” skutor, ett 70-tal, som någon gång har haft anknytning till eller haft Sottunga som hemort.

Boken innehåller ett rikt bildmaterial med fotografier.

 

49.50

Säker betalning Skickas om 1-3 arbetsdagar
  • Författare: Folke Stenroos
  • Förlag: Egen utgivning
  • Genre: Sjöfart
  • Språk: Svenska
  • Publiceringsår: 2020
  • Typ: Inbunden
  • Antal sidor: 150
  • ISBN:9789529428083

Frakt och leverans

Vi skickar dina böcker inom 1-3 arbetsdagar (3-7 dagar för reaböcker).
Vi gör alltid vårt bästa för att du så snabbt som möjligt ska få dina böcker, men ibland uppstår tyvärr förseningar. Om en bok inte kan levereras i tid skickar vi ett mail med information om leveransstatusen till dig.

Priser och betalning

Priserna på våra varor anges i euro inklusive 10 % moms. Vi förbehåller oss rätten att ändra priser utan föregående avisering. Du kan betala med kort (genom tjänsten Stripe), banköverföring eller PayPal. Dina uppgifter skyddas av SSL-kryptering och sparas inte någonstans. Beställaren står för alla eventuella avgifter som tillkommer i mottagarlandet.

Ångerrätt och retur

Du har 7 dagars returrätt på oanvända varor i nyskick från det att du har mottagit din leverans. Beställaren står för porto. Använd gärna samma kartong som boken kom i. Har du inte kvar kartongen går det bra i något annat emballage också. Det är viktigt att du bifogar följesedeln med ordernummer så vi vet att boken kommer från just dig.