Leonards koffert; Om åländske skeppsredaren Leonard Johnsson

Författaren av volymen Leonards koffert, etnolog Conny Andersson, har genom grundliga arkivstudier kompletterade med intervjuer och fotografier lyckats återskapa omfattande delar av sjökapten och skeppsredare Leonard Johnssons (1889-1962) vardag under större delen av 1900-talet.

Leonard föddes i Storby, Eckerö år 1889. Efter ett studieår i ett gymnasium i Åbo och i Ålands folkhögskola bestämmer han sig för att gå till sjöss. Han varvar sjöpraktiken medmed studier i navigationsskolan i Mariehamn, vid vilken han avlägger sjökaptensexamen år 1916.

År 1918 blir speciellt dramatiskt för honom. I februari är Leonard skeppare på den lilla motorbåt som korsar ett isigt hav med svartklubbens fyr som mål för att begära hjälp av en svenska regeringen. Den bakomliggande orsaken är de oroligheter som råder hemma på Åland. Som vi vet blir svaret jakande! Inom kort anländer svenska styrkor till Åland. Efter ett år som officer i finska flottan återvänder Leonard till den civila sjöfarten år 1919.

Leonard överger i mitten på 1920-talet livet under segel för att i stället bli befäl på skeppredaren Robert Mattsons stora ångare med Helsingfors som hemort. Leonard fortsätter att arbeta till sjöss fram till år 1955 då han blir skeppsredare för rederiaktiebolaget Ledsund i Mariehamn. Vi får i boken bekanta oss med hans vardag som befälhavare på bl.a. ångarna Hogland, Hammarland, Anneberg och Ledsund.

Conny Andersson (f. 1970) är etnolog med fokus på det åländska kulturarvet. Intresset för människor i lokalsamhället har präglat hans forskning sedan 1990-talet.

32.80

Säker betalning Skickas om 1-3 arbetsdagar
  • Författare: Conny Andersson
  • Förlag: Stiftelsen Ålands vänner r.s.
  • Genre: Sjöfart
  • Språk: Svenska
  • Publiceringsår: 2020
  • Typ: Inbunden
  • Antal sidor: 280
  • ISBN:9789529429400

Frakt och leverans

Vi skickar dina böcker inom 1-3 arbetsdagar (3-7 dagar för reaböcker).
Vi gör alltid vårt bästa för att du så snabbt som möjligt ska få dina böcker, men ibland uppstår tyvärr förseningar. Om en bok inte kan levereras i tid skickar vi ett mail med information om leveransstatusen till dig.

Priser och betalning

Priserna på våra varor anges i euro inklusive 10 % moms. Vi förbehåller oss rätten att ändra priser utan föregående avisering. Du kan betala med kort (genom tjänsten Stripe), banköverföring eller PayPal. Dina uppgifter skyddas av SSL-kryptering och sparas inte någonstans. Beställaren står för alla eventuella avgifter som tillkommer i mottagarlandet.

Ångerrätt och retur

Du har 7 dagars returrätt på oanvända varor i nyskick från det att du har mottagit din leverans. Beställaren står för porto. Använd gärna samma kartong som boken kom i. Har du inte kvar kartongen går det bra i något annat emballage också. Det är viktigt att du bifogar följesedeln med ordernummer så vi vet att boken kommer från just dig.