Sveriges planer på övertagande av Åland

Under åren 1918 – 1921 agerade Sverige starkt för att Åland skulle bli en del av Sverige. De främsta aktörerna för ett svenskt Åland var kung Gustav V, socialdemokraternas ledare Hjalmar Branting samt sjöfartsminister Erik Palmstierna. Under vintern och våren 1918 var svenska förband grupperade på ögruppen, både från armén och flottan. En del av förbanden kom sedan att bli kvar även under 1919 för att demolera de ryska befästningarna. Men de svenska regeringarna som verkade under dessa år fortsatte sedan att på en rad olika sätt stödja den åländska rörelsen som ville att Åland skulle bli en del av sitt ”gamla moderland”. Kungen sökte via sina vänskapsband med europeiska kungahus och regeringar att få internationellt stöd. Finlands senat och dess överbefälhavare general Mannerheim kom att benämna Sveriges agerande som en folkrättsvidrig inblandning i Finlands statsangelägenheter. Ålandsfrågans hantering har betecknats som ett politiskt lågvattenmärke i Sveriges 1900-talshistoria.

23.00

Säker betalning Skickas om 1-3 arbetsdagar
  • Författare: Sten Ekman
  • Förlag: Recito förlag
  • Genre: Historia & arkeologi
  • Språk: Svenska
  • Typ: Häftad
  • Antal sidor: 143
  • ISBN:9789177655947

Frakt och leverans

Vi skickar dina böcker inom 1-3 arbetsdagar (3-7 dagar för reaböcker).
Vi gör alltid vårt bästa för att du så snabbt som möjligt ska få dina böcker, men ibland uppstår tyvärr förseningar. Om en bok inte kan levereras i tid skickar vi ett mail med information om leveransstatusen till dig.

Priser och betalning

Priserna på våra varor anges i euro inklusive 10 % moms. Vi förbehåller oss rätten att ändra priser utan föregående avisering. Du kan betala med kort (genom tjänsten Stripe), banköverföring eller PayPal. Dina uppgifter skyddas av SSL-kryptering och sparas inte någonstans. Beställaren står för alla eventuella avgifter som tillkommer i mottagarlandet.

Ångerrätt och retur

Du har 7 dagars returrätt på oanvända varor i nyskick från det att du har mottagit din leverans. Beställaren står för porto. Använd gärna samma kartong som boken kom i. Har du inte kvar kartongen går det bra i något annat emballage också. Det är viktigt att du bifogar följesedeln med ordernummer så vi vet att boken kommer från just dig.