Ålandsfrågan mina herrar!

Boken berättar medryckande hur Ålandsfrågan lyfts till högsta internationella nivå och blir ett huvudbry för världssamfundet vid sidan av ojämförligt större frågor som det irländska upproret och folkmordet på armenier, båda för övrigt, som boken avslöjar, med anknytning till Ålandsfrågan.

Boken första del är en dramatisering i form av en teaterpjäs. Författaren låter Nationernas förbunds rapportörer, en schweizisk president, en belgisk utrikesminister och en amerikansk ambassadör, lösa Ålandskonflikten sittande i SS Gäfles salong på ett dimmigt Ålands hav. Där satt de verkligen natten mellan 12 och 13 december 1920 och det betänkande de skrev följdes i allt väsentligt av Nationernas förbunds råd i Geneve.

I bokens faktadel diskuteras den åländska autonomins kärna, nationalitetsgarantierna – lika aktuella idag som för hundra år sedan. Var de unika? I så fall, i vems hjärna rann de först upp? Hur kom det sig att de kunde anammas av Nationernas förbunds rapportörer och råd, av riksdagen och slutligen av ålänningarna själva? Svaret är: med diplomati i Helsingfors – på allra högsta nivå förvisso, men inte utan komiska inslag.

Bokens tredje del är rapportörskommissionens betänkande, ett viktigt men förbisett dokument. Har främlingar någonsin beskrivit Åland och ålänningarna i sådan detalj och så inkännande?

29.00

Säker betalning Skickas om 1-3 arbetsdagar
  • Författare: Jerker Örjans
  • Förlag: PQR
  • Genre: Historia & arkeologi
  • Språk: Svenska
  • Publiceringsår: 2020
  • Typ: Häftad
  • Antal sidor: 199
  • ISBN:9789525705812

Frakt och leverans

Vi skickar dina böcker inom 1-3 arbetsdagar (3-7 dagar för reaböcker).
Vi gör alltid vårt bästa för att du så snabbt som möjligt ska få dina böcker, men ibland uppstår tyvärr förseningar. Om en bok inte kan levereras i tid skickar vi ett mail med information om leveransstatusen till dig.

Priser och betalning

Priserna på våra varor anges i euro inklusive 10 % moms. Vi förbehåller oss rätten att ändra priser utan föregående avisering. Du kan betala med kort (genom tjänsten Stripe), banköverföring eller PayPal. Dina uppgifter skyddas av SSL-kryptering och sparas inte någonstans. Beställaren står för alla eventuella avgifter som tillkommer i mottagarlandet.

Ångerrätt och retur

Du har 7 dagars returrätt på oanvända varor i nyskick från det att du har mottagit din leverans. Beställaren står för porto. Använd gärna samma kartong som boken kom i. Har du inte kvar kartongen går det bra i något annat emballage också. Det är viktigt att du bifogar följesedeln med ordernummer så vi vet att boken kommer från just dig.