Skärgårdens djur

Mina vänner skärgårdens djur är en populär beskrivning av djurlivets utveckling i skärgården, från tiden då inlandsisen hade smält undan och fram tills landhöjningen skapade möjligheter för landlevande djur att överlveva där och intill våra dagar. Den exakta tidpunkten när skärgården hade stigit upp ur havet i sådan omfattning att levande djurarter kunde existera där, är det ingen som vet. Däremot vet vi att landlevande djur från de omgivande fastlanden småningom invaderade skärgården. Detta är frågor som länge har intresserat mig och som jag här försöker ge svar på. I historiska uppgifter jag granskat framgår det att överheten tidigt fattade beslut som gällde de vilda djuren och även medborgarnas rätt att utnyttja dem. Rätten att jaga högvilt var länge förbehållen kungen och adeln, medan allmogen fick hålla till godo med sälar och sjöfågel. De markägande bönderna upplevde med all rätt att de var orättvist behandlade, när kungens älgar skövlade deras grödor ock de själva inte fick jaga djuren som levde på den mark de ägde, vilket naturligtvis lockade till tjuvjakt. De som ertappades dömdes till landsförvisning eller andra stränga straff, vilket medförde att både älgar och myndigheter var impopulära ända fram till år 1789, då jakträtten slutligen tillerkändes den ägande bonden.

På 2000-talet har vår uppfattning om hur vi bör uppträda mot de vilda djuren förbättrats. Lagstiftningen har moderniserats, bestämmelser om invasiva arter har implementerats och nästan alla arter är nu fredade under en del av året. Men trots alla förbättringar finns det fortfarande behov av information om korrekt behandling av de vilda djuren

Slut i lager

  • Författare: Jens Harberg
  • Förlag: mtryck 2023
  • Genre: Djur & natur
  • Språk: Svenska
  • Publiceringsår: 2023
  • Typ: Häftad
  • Antal sidor: 118
  • ISBN:9789529485451

Frakt och leverans

Vi skickar dina böcker inom 1-3 arbetsdagar (3-7 dagar för reaböcker).
Vi gör alltid vårt bästa för att du så snabbt som möjligt ska få dina böcker, men ibland uppstår tyvärr förseningar. Om en bok inte kan levereras i tid skickar vi ett mail med information om leveransstatusen till dig.

Priser och betalning

Priserna på våra varor anges i euro inklusive 10 % moms. Vi förbehåller oss rätten att ändra priser utan föregående avisering. Du kan betala med kort (genom tjänsten Stripe), banköverföring eller PayPal. Dina uppgifter skyddas av SSL-kryptering och sparas inte någonstans. Beställaren står för alla eventuella avgifter som tillkommer i mottagarlandet.

Ångerrätt och retur

Du har 7 dagars returrätt på oanvända varor i nyskick från det att du har mottagit din leverans. Beställaren står för porto. Använd gärna samma kartong som boken kom i. Har du inte kvar kartongen går det bra i något annat emballage också. Det är viktigt att du bifogar följesedeln med ordernummer så vi vet att boken kommer från just dig.